Skikellä Unkari-Slovakia-Puola 16.04.2009-05.06.2009
Kuten usein on käynyt, myös tämä reissu meni ihan eri rataa kuin etukäteen
oletin. Tarkoitukseni oli lähinnä käydä Unkarissa ja Romaniassa, mahdollisesti
myös Slovakiassa, Itävallassa, Sloveniassa ja Kroatiassa. Laskeskelin jopa 3000
kilometrin matkan olevan mahdollista, mutta realistisesti 2000 km. Oli tavoitteeni.
Lennot minulla oli Budapestiin, 15. Huhtikuuta saapuminen ja heti seuraavana
päivänä jo reissuun, Budapestin nähtävyyksiä oli tarkoitus seurata vasta
reissun jälkeen.

Tämän reissun toteuttaminen samalla varustuksella kuin viime kesänä olisi ollut
täysin mahdotonta. Niinpä monien eri vaihtoehtojen viidakosta valitsin
tuollaisen kärryviritelmän, se oli muuten oikea valinta, mutta renkaat eivät
pyörineet hyvin kuin pari sataa kilometriä. Tämän jälkeen sivuttaisheiluminen
oli koko ajan suurempaa ja suurempaa, renkaat myös hankasivat jonka vuoksi sen
perässä vetäminen oli äärimmäisen raskasta. Muuten se oli yllättävän
miellyttävä alussa, ei aina edes meinannut muistaa, että se tulee perässä. Valjaat
asettuivat myös hyvin selkään.
Seuraavaan skike-reissuun mulla on jo parempi idea mielessä. Mutta se suksiboksi
johon pyörät alle, sillä en lähde…
Mulla oli lisäksi pikkureppu selässä, jossa pidin mm. Karttaa, sitä pitikin lukea
usein.


Tämä reissukertomus on taas tullut lupauksista huolimatta paljon ennakoitua myöhemmin, anteeksi siitä. Lisäksi yritän pitää tiiviinä ja lyhyehkönä kertomuksen, eli niinä päivinä milloin tapahtui jotain erikoisempaa kirjoitan enemmän. Päivinä milloin ei erikoista, niin pari riviä riittää. Vaikea jo muistaakin tarkalleen mitä tapahtui milloinkin...
En koskaan kokenut olevani reissussa toden teolla, minulla oli koko ajan tunne, että ensi viikolla aloitan etenemisen kunnolla.


1. Päivä 16.04
Kävimme siinä heti aamusta skike-unkari tiimin kanssa hakemassa karttoja
kaupasta sekä perustarvikkeita kuten aurinkovoidetta, ruokaa ym. Sain heiltä
autokyydin ensimmäiselle pikkutielle Budapestin eteläpuolelle. Siitä sitten
aloitin matkan. Pakko myöntää, että hivenen pelotti etenkin autojen
suhtautuminen tälläiseen matkaajaan. Rullahiihtäjä ei ole kuitenkaan kovin
yleinen näky Unkarissa, sekä myös vasemman puolen käyttäminen on etenkin
autoille vaikeampaa kohtaamistilanteissa.
Ilokseni huomasin kuitenkin autojen antavan vähintään yhtä hyvin tilaa minulle
kuin Suomessakin. Ei mitään tööttäilyjä tai vastaavaa. Tosin tie oli kapea, ja
tämän vuoksi 2 auton kohdatessa niistä toinen joutui aina pysähtymään. Suomessa
lähes aina 2 autoa ja minä mahduimme rinnakkain. Asutusta oli koko ajan, ja
maasto oli hyvin tasaista.. Yöksi jäin jo ajoissa yhdelle pellolle pelkkään
makuupussiin. 25km.2. Päivä 17.04
Aamulla pick-up auto ajoi siitä metrin päästä ohitse pellolle ja sen jälkeen
ajattelin pakata kamani ja aloittaa päivän taipaleen
Tänään tapahtui se mitä osasin vähän aavistaakin.. Eli joku mies siihen ajoi
autolla viereen ja alkoi rupattelemaan kaikkea. Sitten hän alkoi kaivamaan
puhelintaan ja esittelemään sitä ”blue tooth ja kaikkea löytyy” Aito
Nokialainen olisi maksanut ainoastaan 500 euroa. Varmaan hän arvasi, että oma
puhelimeni on 9 vuotta vanha. Mutta siinä pelaa puhelut sekä tekstarit joten en
tarvitse uutta siihen asti kunnes se lakkaa toimimasta.
Tämän episodin jälkeen saavuin Kunszentmiklosiin, jossa oli pakko ottaa skiket
käteen ja kävellä jonkun kivikadun vuoksi. Huomasin yht’äkkiä takanani
juoksevan naisen mikrofonin kanssa, ja hänen takanaan miehen tv-kameran kanssa.
Halusivat tehdä tälläisestä kulkijasta paikallisteeveeseen juttua. Kyselivät
kaikkea reissustani ja itsestäni.. Tämän päivän saldoksi jäi 43km.

3. Päivä 18.04
Aamulla paikat olivat niin jumissa, että meni jo välipäiväksi. Laiska olin.. Häpeä!

4. Päivä 19.04
Aurinkoisessa säässä hotelliin Kisköröi nimiseen kaupunkiin, ruuat oli jo loppu joten siksi oli pakko ottaa majoitus. En kerta kaikkiaan uskaltanut käydä koko reissun aikana kuin 2 kertaa kaupassa niin, että tavarat jäivät ulkopuolelle. Itse hotellin henkilökunta tuntui saavan melkein sätkyn kun lompsin sisään samalla tavalla kuin tiellä menin. Eipä osattu sanaakaan englantia. 27km.

5. Päivä 20.04
Kuumassa säässä Kiskunhalasin lähelle yöpymään palaneeseen männikköön ennen ukkoskuurojen paikalle tuloa. 43Km


6. Päivä 21.04
Selvisin Szegediin jossa menin ensimmäiseen vastaan tulevaan hotelliin. Tarkemmin siella motelliin, ei kovin hyvä mutta saa kelvata. Varasin majoituksen 3 yöksi. Kävelin aika paljon kaupunkiin tullessa, kun ei isoissa kaupungeissa voi skikata. Kyseessä kuitenkin 160 000 asukkaan kaupunki. 48 km.

7. ja 8. päivä 22-23.04
Välipäivät Szegedissä, en kirjoittele sen tarkemmin.

9. Päivä 24.04
Aamulla heti auringon noustessa lähdin liikkeelle. En nukkunut sekuntiakaan yöllä, koska samassa paikassa oli iso koululaisryhmä ketkä juhlivat koko yön. Itse asiassa mulle luvattiin jo toinen majoitus sen vuoksi kun oli tiedossa juhlat, sitten se peruttiin. Todella huono juttu, ja oli koko hotelli sellainen paikka etten suosittele sitä kenellekään ”Napfény Hotel-Motel-Camping”. Tämä ja moni muukin majoitus Unkarissa oli kylmä! Lämmöt oli katkaistu jo ajoissa pois säästösyistä, tosin niistä säästösyistä johtuen tuskin kukaan menee toiste samaan paikkaan yöpymään. Eli huonompi juttu majapaikoille, vaikka luulevat olevansa fiksuja.
Suuri ongelma oli päästä kaupungista pois, oikean tien löysin heti mutta se liikenne.. Valtava ruuhka kaupunkiin päin, ja mä en pystynyt etenemään kuin ensimmäiset kilometrit hyvin. Tämän jälkeen minun oli pakko pitää 2 tunnin tauko ja laskea autojen määrää, liikenne loppuikin lähes kokonaan tässä ajassa.Päivän kohokohta oli Tisza joen ylitys varsin erikoisella lossilla. Yöksi pellolle. 69km.


10. Päivä 25.04
Tämä päivä oli erittäin lyhyt, tuli niin kaunis rypsipelto pienellä tiellä kohdalle, että asetuin siihen nukkumaan. 20 km.11. Päivä 26.04
Aamulla nypin itsestäni 5 punkkia, niitä oli tosi paljon. En ollut ennen ihostani punkkia repinyt irti, mutta nyt tuli sekin koettua. Matkan jälkeen oli punkeista puhetta, eivätkä paikalliset yhtään pitäneet vaarallisina punkkeja. Suomen lehdistö ja media kertovat usein punkkien vaarallisuudesta, mutta taitavat olla lääkeyhtiöiden maksamia juttuja jotta ihmiset ottaisivat itseensä kaikenlaiset rokotukset.
Kaiken lisäksi luin lehdestä ennen reissua punkkien kuolevan lähivuosina sukupuuttoon Eteläisessä Unkarissa kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. Voin vannoa ettei vielä ole sukupuuttoon kuoleminen lähelläkään!
Kaupassa oli jälleen pakko käydä, siksi menin oroshazaan majataloon yöksi. Oli vaikea löytää, mutta löysinpäs kun aikani pyörin kaupungissa. 13km.

12. Päivä 27.04
Todella huonossa kunnossa olevalla tielle päädyin, oletin useamman tien olevan tälläinen kuten kuvista näkee muttei onneksi!


Eksyin myös yhteen pikkukylään, ja olin siellä todellinen nähtävyys. Pääsin kuitenkin piakkoin oikealle tielle, eli tälle pari metriä leveälle joka oli hyvin kuoppainen ja kivinen. Ei ollut liikennettä onneksi ollenkaan, ja mukavan näköisiä peltoaukioita joissa hyppi peuroja. Katkaisin sauvan piikin, ja sen vuoksi eräälle pellolle jo hyvissä ajoin nukkumaan. Taivaanrannassa näkyi maalaistaloa, saattoi olla, että he näkivät minut. 52Km.13. päivä 28.04
Aamulla 7:30 huomasin tarktorin ajavan suoraan minun telttaa kohti, ja tämä pysähtyi vasta pari metriä ennen telttaani. Huomasin heti hänen vaan pelottelevan minua, joten en paljoa stressannut. Kunnes hän hyppäsi pois traktorista ja alkoi huitomaan kovasti niin ymmärsin lähteä pois, vaikka kovasti vielä nukuttikin. Aloin pakkaamaan kamoja ja hän laittoi sitten myrkyn ruiskutuslaitteen heti mun takana päälle ja kovassa tuulessa kaikki lensivät sumuna päälleni. Se oli sellaista maaseudun uhoa, kuten siellä päin on tapana. Lähinnä pidin häntä tahallisen komiikan mestarina.
Vaihdoin sauvan piikin parin kilometrin jälkeen, nyt minulla oli jo niitä mukana. Edellisen reissun oppia, ja ensimmäinen piikin katkeaminen tuli juuri saman matkan jälkeen kuin viime kesän Suomen reissussa.
Muuten päivä oli kuuma, ja hyvin rankka! Loppuillasta olin alueella jossa oli taloja vain vierekkäin eikä yhtään puskaa. Päädyin jopa kysymään majoitustakin parista paikasta mutta täynnä olivat, sitten kun ilta jo hämärtyi niin pari kilometriä kaupungista menin tien vasemmalle puolelle jossa oli n. 20 metrin levyinen metsäisempi alue. 70km.

14. Päivä 29.04
Ei erikoista yöksi puskaan, Debreceniin 40km. Huomenna edessä. 42km.

15. Päivä 30.04
Vaikka matkaa ei paljon kertynyt niin tämä päivä oli yksi kauheimmista, menin melkein koko päivän ilman ruokaa ja juomaa paahtavassa helteessä Debreceniin. Ihan kaupungin kylkeen vienyt pikkutie meni sellaiselle tielle jossa en saanut kulkea. Hetken etsittyäni vaihtoehtoja tulin takaisin samaan paikkaan ja kävelin tien piennarta kaupunkiin. Ensimmäiseltä huoltoasemalta ostin limsaa ja jäätelöä. Myös tiedossa ollut hotelli löytyi helposti. Varasin majoituksen 4 yöksi. 38km.16-18. Päivä 01-03.05
Lepoa ja nähtävyyksiä Debrecenissä.


19. Päivä 04.05
Lähdin kohti Hortobagyn kansallispuistoa, tälläkään tiellä ei olisi saanut mennä kaupungin lähellä, mutta menin. Uskomattomia nuo kiellot jossain, tuossakaan ei vaihtoehtoja ollut joten... Sitten n. 10km. Kaupungista se tie muuttui jo sellaiseksi jossa ei ollut pyöräily kielletty, joten skikelläkin pystyi kulkemaan turvallisin mielin. Tykkäsin tuosta alueesta, koska tie oli paras tähän mennessä, autoja vähän ja ensimmäinen paikka jossa pystyi olemaan jo rennolla asenteelle koska ei asutusta. Pystyi jo nauttimaan matkan teosta, toisin kuin alueella missä on koko ajan asutusta sekä koirat haukkuvat jatkuvasti jokaisen talon aidan takana. Löytyi mukava telttapaikkakin. 55km.20. Päivä 05.05
Ei erikoista, yöksi ukkoskuuron alta puskaan sivutien reunaan. Pari autoa siitä ohi ajoi, mutta vain pää kääntyi mun suuntaan. 64km.


21. Päivä 06.05
Nälissäni ja ruokavarastojen jo tyhjennyttyä uskaltauduin idylliseen kylakauppaan tavarat pihalle ja ei ollut niiden säilymisestä huolta. Suklaata jaateloa ym herkkuja ostin. Niiden voimalla sitten paasin jo Miskolciin, rumin ja huonoin naista isoista kaupungeista. Nyt olin ollut kaikissa 4:ssa suurimmissa kaupungeissa (Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged asukasluvuiltaan tuossa jarjestyksessa). Menin vähän hienompaan majataloon, hinta siina jossain 30 eurossa yolta. Oli taas vahan kielimuurin poikasta.. Sain kaivettua jostain paakopastani tarvittavat lauseet saksaksi. Saksan kieltä taidan osata nyt reissun jälkeen kokonaista 5 lausetta. Tuossa vaiheessa 50 kilometrin taittaminen ei ollut enää ylivoimaisen raskasta. 51Km.

22. Päivä 07.05
Välipäivä Miskolc.


23. Päivä 08.05
Yöllä oli maha kipeä ja oksettikin, aamulla ei oikein olisi huvittanut lähteä liikkeelle. Koko päivä oli laiska olo. Hyvän metsän tullessa vastaan jäin siihen yöksi. 37km.


24. Päivä 09.05
Aamulla nukutti niin kovasti, ja olin niin laiskan ja vetelän oloinen, että jäin paikalleni taas. Huomasin etten muutenkaan vaan kykene lähellekään samaa tahtia menemään kuin edelliskesän reissussa.

25. Päivä 10.05
Saavuin tämän päivän aikana jo Slovakian puolelle, ja ensi vaikutelma oli todella positiivinen. Ensimmäinen asia mihin kiinnitin huomiota oli kypärän käyttö lähes jokaisen pyöräilijän päässä. Unkarissa en nähnyt sitä juuri kenelläkään. Tiestökin muuttui vähän paremmaksi, mäkisyyskin lisääntyi.
Päivä oli taas todella kuuma, ja sain taistella suorastaan eteenpäin loppuillasta peltoaukeiden keskellä löytääkseni jonkun suojaisen paikan yöpyä. 55Km.


26. Päivä 11.05
Juomiset oli jälleen vähissä joten parin kilometrin etenemisen jälkeen näin tien varressa rakennelman jossa oli vettä virtaava putki. Mietin uskaltaisinko juoda siitä, koska Suomessa vastaavista rakennelmista saa usein todella hyvää lähdevettä.
Hetken pähkäiltyäni paikalle saapui auto ja sieltä tultiin mukki kourassa putken alle ja juotiin monta mukillista sitä vettä. Vielä täyttivät kanisterin samantien. Itse täytin samantien pulloni ja maistoin ison hörpyn myöskin, jouduin heti sylkäisemään pois sen kauhean ja suolaisen makuisen veden. Uskomatonta miten tämä autoporukka pystyi juomaan sitä. Päädyin sitten juomaan sitä n. 2 desiä päivän aikana kun muutakaan ei ollut. Kosiceen saavuin Baska nimisen kylän kautta, tämä seutu oli jo parhaimmillaan 430 metriä mpy. Tie oli aika huonoja ja ilma yhä liian kuuma. Itse kosiceen oli kiva lasketella ja keskustaan kävelin laitakaupungilta 5km. Ydinkeskustasta sain kyselemällä selville turisti-infon, kamat jätin jonnekin bussimatkoja välittävään toimistoon siksi ajaksi. Pari edullisinta ja lähinpänä sijaitsevaa majataloa olivat täynnä, kuitenkin yksi huone oli vielä vapaana 48 euroa yöltä veloittavassa paikassa. 2 yötä joten 100 euroa kului nopeasti. 42 km.

27. Päivä 12.05
Välipäivä Kosicessa


28. Päivä 13.05
Mutkittelevaa serpentiinitietä ylös ja alas, paikoitellen jo vaarallistakin. Yöksi ihanalle lehtipatjalle, voitti hotellin kevyesti! Ihanaa kun Slovakiassa oli niin paljon metsää. 39km.29. Päivä 14.05
Vedin koko päivän täysillä, silti matka ei paljoa edennyt johtuen mäkisyydestä. Sivuutin Slovakian rumimman kaupungin Spisska Nova Vessin ja tästä 10 km. Löytyi yöpaikka. Tatravuoristo jo siinsi horisontissa! Pellolle majoitus. 48km.Ruuanlaitossa käytin puulla toimivaa retkikeitintä, ihan hyvin pelasi, tosin pelotti käyttää kuivissa olosuhteissa.

30. Päivä 15.05
Mäkien kiipeäminen oli raskainta mitä ikinä voi kuvitella, tästä päivästä alkaen kävelinkin jo toisinaan, mutta sehän kuuluu lajiin. Ranskalais pariskunta halusi viedä mua asuntoautollaan vähän matkaa eteenpäin, joten suostuin koska monista raskaista päivistä tämä oli se kovin päivä ja mulla ei ollut voimia juuri yhtään. Siinä 30km:n matkalla ei paljon nousua tullut, ja tottakai mulla oli gps pois silloin päältä. He jättivät minut Strba nimiseen paikkaan ja mulla oli enää jotain 15km. Strbske Plesoon. Kävelin sinne päin nousua ja yöksi kuusikkoon. 27 km.31. Päivä 16.05
Kipusin rankkaa mutkaista nousua ja matka tuntui pitkältä vaikka sitä oli alle 10 kilsaa. Joka tapauksessa sain raahattua itseni sinne kylään ja menin heti ensimmäisenä vastaan tulleeseen majataloon. Tämä oli kai hyvä valinta, sain vielä jopa vähän alennustakin ja 3 yön hinnaksi tuli 80 euroa. Tässä majoituksessa oli jopa lämmitys, joka tuntui aika luksukselta joidenkin Unkarin kylmien paikkojen jälkeen. Vaikkakin ilmat olivat hyvin lämpimiä olleet pääosin reissun alkupuolella. Itse Strbske Pleso oli hätkähdyttävän kaunis paikka, kaikki palvelut löytyi ja kyseessä todellakin turistipaikka. Paljon hotelleja ja uusia yhä rakenteilla. Tykkäsin kovasti paikasta ja suosittelen sitä jos Tatravuoriston alueella joskus liikutte. Laittelen tästä paikasta paljon kuvia.


32. ja 33. Päivä 17.05-18.05
Välipäivät Strbske Plesossa. Onneksi ilma muuttui taas aurinkoiseksi ja kuvattavaa riitti!

34. Päivä 19.05
Suurin virheeni koskaan tapahtui kun menin vahingossa väärälle tielle Popradiin, laskin alas jonkin matkaa ja kävelin takaisin ylös. Ylös taivaltaessa eräs tsekkiläinen moottoripyöräilijä pysäytti minut ja kysyi voinko ottaa videokuvaa hänen kamerallaan kun hän ajaa tietä ylös. Tämä päivä jäi mieleen monista sadekuuroista, siltikin tie oli maisemallisesti upea! Vielä jäi Puolaan n. 10 km. Päätin illalla sankan sumun valloittaessa tien ja sateen uhatessa änkesin itseni kuusikkoon 1000m korkeuteen. 53km.


35. Päivä 20.05
Minulla oli jälleen vähän sekaannusta teiden suhteen, en aina ollut siellä tiellä millä luulin kulkevani. Zakopane tuli yht'äkkiä kohdalle, vaikka oletin sinne olevan vielä vajaa 10 km. Matkaa. Aina ne tiet eivät mene niinkuin kartassa lukee, tai sitten lukijassa vika, kuka tietää. Tämä idyllinen puolalais kaupunki näytti varsin turistien täyttämältä paikalta. Kadut olivat etenkin täynnä pieniä koululaisia, taisivat olla luokkaretkellä. Otin hotellihuoneen ihan pääkadun varrelta pariksi yöksi, hintakin kohtuullinen. Puola on aina ollut edullinen maa ja paljon nähtävää, siksi tykkään suositella sitä kaikille, kuten myös tätä kaupunkia. 28km.


36. Päivä 21.05
Välipäivä Zakopanessa.37. Päivä 22.05
Tie Zakopanesta eteenpäin, ja takaisin Slovakiaan oli paras mahdollinen skiketykseen! Loivaa alamäkeä, jota luistelin sauvoitta enimmäkseen. Vauhdin hurmaa, ja nautinnollista matkantekoa ilman stressiä. Iltapäivästä alkoi sitten taas nousuosuudet, vaihdoin jälleen kävelyyn ja vuoren päällä kipusin jyrkkää rinnettä vielä ylöspäin. Sain teltan asettumaan järvinäkymällä 1100 metriä merenpinnan yläpuolelle. Illasta tuli vielä kova ukkonen, onneksi ympärilläni oli vain pieniä puita. Koskaan ei voi tietää isommassa metsikössä, mitä tapahtuu myrskytuulessa. En tykkää näkymästä jossa puita kaatuilee tuulenvoimasta ympäriinsä. 56km.38. Päivä 23.05
Ei erikoista. Suuremmalta osalta alamäkeä, joka ei sekään mennyt itsestään. 49km.

39. Päivä 24.05
Tavoitteena oli ottaa majoitus Breznosta, se jäi haaveeksi. Uskomatonta, vaikka kävin 7 paikassa kysymässä niin vain osa oli auki, ja ei ollut majoituskausi käynnissä tai sitten olivat täynnä. Ärsyttävintä oli nämä opastukset, ne tulisi kieltää jos majatalo ei ole auki. Kulutin paljon voimia hukkaan kuumassa aurinkoisessa säässä kun kävelin mustalaisten seassa ympäri Breznoa etsimässä majoitusta. 34 km.


40. Päivä 25.05
Suuressa nälässä ja nestehukassa sain lasketeltua isolle päätielle, ja siellä vielä maltoin mieleni ja menin lähimpään kaupunkiin. En siis ensimmäiseen motelliin joka oli kohdalla jo aiemmin. Löysin Detva nimisestä kapungista Hotel Detvan, näytti aika pramealta ulkoapäin. Olin suuresti yllättynyt kun hinnaksi mainittiin 22 euroa yöltä. Kyseessä oli mahdollisesti paras hinta-laatu suhteen majapaikka! Ensin maksoin yhden yön, ja kun näin huoneen niin maksoin sitten pari yötä vielä lisää. Palautumista siis kaupungissa jossa ei paljon näkemistä ollut. 40km.

41.-42.Päivä 26.-27.05
Välipäivät Detvassa, löysin sieltäkin nettikahvilan. Yksi asia missä Unkari, Slovakia ja Puola ovat Suomea paljon edellä on julkisen internet palvelun tarjoaminen. Suomesta en löytänyt viime reissussa yhdestäkään paikasta julkista yhteyttä, koska internet löytyy jokaisesta kotitaloudesta.. Mutta se ei paljon reissumiestä lohduta.43.Päivä 28.05
En paljon taukoja pidellyt, joten sain toistaiseksi pisimmän matkan vaikka yöpaikka oli 80 metriä lähtöä korkeammalla. Mutta ei kovia mäkiä, vain kova tuuli. 76Km

44. Päivä 29.05
Ei ollut tarvetta mennä pitkää matkaa jotta Esztergomiin jäi sopiva matka huomiselle. Päivä oli yhä hyvin tuulinen ja kylmä. 42 km.

45. Päivä 30.05
Esztergomiin saavuin puolen päivän aikaan. Kyselin majoitusta joistain paikoista, olivat täynnä. Sitten soitin pariin paikkaan ja eräässä majatalossa oli huone vielä vapaana. 35km.

46. Päivä 31.05
Unkarin Skike-team tarjosi minulle päivällisen ja vaihdettiin kuulumiset. He myös antoivat vinkkejä viimeiselle viikolle. Päivä oli harvinaisen kylmä, lämpötila 10 astetta ja ainoa päivä jolloin vettä satoi taukoamatta. Kävin illalla vielä pizzeriassa tilaamassa 3 pizzaa evääksi huomista varten koska juhlapyhä oli tiedossa.


47. Päivä 01.06
Taitoin matkaa jopa kymmeniä kilometrejä pyörätiellä, se oli uskomatonta! Kevyenliikenteen väyliä oli niin vähän. 45km.

48. Päivä 02.06
Ei erikoista. Gasthausiin yöksi Mor nimisessä kaupungissa, oli kallis majoitus johtuen suuresta buffet-aamiaisesta. Respan tyttö oli varsin puhelias ja kyseli kaikkea mahdollista reissustani. 46km.

49. Päivä 03.06
Saavuin Veszpremiin, kaupungin ydinkeskustan läpi kävelin ja sain paljon huomiota osakseni. 59km.

50. Päivä 04.06
Välipäivä Veszpremissä. Kävin katsomassa nähtävyydet, turisteja oli vain kourallinen. Tapasin ensimmäiset suomalasiet reissussani, 3 suomalais pyöräilijää kuvaili myöskin kaupungin kohokohdat.51. Päivä 05.06
Viimeinen päivä, tarvitsin vain reilut 10km. Jotta saavutan saman matkan kuin viime kesän reissussa. Päivä oli ainoa, jolloin etenin rankemmassa sateessa, ja kovassa liikenteessä. Mutta se ei haitannut, koska Balatonfürdoon tiesin pääseväni ellen jää auton yliajamaksi. Viimeiset kilometrin olivat vain alamäkeä, ja menin sen nautiskellen. Vesi lensi polven korkeudelle, ja sain paljon nauravia katseita. Löysin majatalon ja otin yhden yön majoituksen. Sitten oli aika mennä ottamaan taas valokuvia. Kaunis paikka tämä Balaton, kannattaa käydä tutustumassa jos Unkariin tie vie.25km.Niin.... Miten tässä kävikään näin ja mitä jäi mieleen reissusta?

Toisin kuin etukäteen oletin, en nähnyt köyhyyttä näissä maissa paljoakaan. Ainoastaan jotkin mustalaiskylät Slovakiassa olivat hivenen karun näköisiä. Unkari, vaikka monet kertoivat sen olevan köyhä maa, oli ihan”normaali” maa. Esim. Katuja puhdistettiin jo aikaisin aamulla ja ympäristöstä pidettiin huolta. Se ei ollut kuten Italia, jossa näet aina tien kummallakin puolella paljon roskaa. Puolaa näin vain pikkupalan, ja seuraavaksi (jos jonain päivänä) siellä on aika nähdä maan keskiosat joissa en ole ollut.

Tiet olivat tarpeeksi hyvässä kunnossa.

Skiket, niissä ei ollut mitään vikaa tässäkään reissussa. Ehkä olisi ollut hyvä lisätä renkaisiin ilmaa, tämä aika oli pitkä ilman renkaisiin paineen lisäämistä. Vain pari baria kun kotona kokeilin paineet renkaissa.

Tavaran kuljetukseen teen uuden kokeilun ensi vuonna, ja uskoisin sen olevan hyvin toimiva.
Kokonais kilometrimääräksi tuli 1520, 12km. Enemmän kuin viime vuonna.. Se on pienoinen pettymys, mutta tämän reissun jälkeen se oli pisin matka maailmassa skikellä. Voin siis kutsua itseäni kaksinkertaiseksi ME-mieheksi :)
Myöhemmin 2009 kesällä suomalainen Ari ja saksalainen Rainer menivät skikellä vielä pitemmän matkan.(eri reissut)
Tällä hetkellä epävirallinen ME on tämän saksalaisen hallussa n. 3000 km. Berliinistä Nordkappiin. Ei ole liian pitkä matka minulle, ja hän on tehnyt jo monta matkaa ennen minua. Tottakai, haluan vielä omiin nimiin ennätyksen, ja olen varsin nuori jos vertaan tähän mieheen itseäni..
Joten jätetään jotain arvailujen varaan!
Kiitos kaikille tukijoille!!!